• Od: Tomáš Chalupa

    Z kategorie: VĚDECKÉ TEORIE

    Publikováno: 5. 11. 2018 | 08:20

Všichni lidé nemohou jíst zdravě, i kdyby chtěli, na planetě zkrátka není tolik ovoce a zeleniny

Jedním z nezpochybnitelných axiomů ohledně zdravé výživy je, že by člověk měl jíst co nejvíce zeleniny. Jenže vědci z univerzity v kanadském Guelphu přišli se znepokojivou zprávou. Podle jejich výpočtů není na světě dostatek zeleniny, aby se každý člověk mohl zdravě stravovat.

Vědci provedli extrapolaci dat a udělali predikci celosvětové zemědělské produkce na rok 2050. Tato data porovnali s tím, kolik by každý člověk měl podle nutričních tabulek sníst zeleniny. Výslede? Na každého se rozhodně nedostane.

„Je to jednoduché. Všichni nemůžeme přijmout zdravý jídelníček při současném zemědělském systému,“ říká profesor Evan Fraser, jeden z autorů studie. Podle něj světové zemědělství v současnosti realizuje nadprodukci tuků, obilí a cukrů, zatímco neprodukuje dostatek zeleniny a ovoce, aby naplnila dietetické potřeby současné populace.

Předpoklad je, že asi polovinu našeho jídelníčku by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu z mouky a produktů z obilí, a druhou čtvrtinu tuky a cukry. Tak to alespoň doporučují výživoví poradci i třeba odborníci z Harvardovy univerzity.  Naše populace by měla v roce 2050 mít 9,8 miliardy lidí. „Zjistili jsme, že už nyní produkujeme 5 dílů ovoce a zeleniny místo doporučených 15. Naopak produkujeme 3 díly tuků a olejů na místo zcela postačujícího jednoho. U cukrů je to čtyři díly místo jednoho,“ stojí ve výzkumné zprávě.

Trend je tedy jasný. Zemědělství a potravinářský průmysl produkuje nejvíce potraviny, které by měly tvořit menšinu našeho jídelníčku, zatímco ty podstatné produkuje v menším množství, než je potřeba. Pokud by lidé chtěli tento trend do roku 2050 změnit, museli by někde získat 12 milionů hektarů orné půdy. Plocha orné půdy se přitom se přitom globálně snižuje na úkor zástavby měst. Je samozřejmě také problém s poptávkou. Lidé jedí to, co jim více chutná, což bohužel zelenina a ovoce není. A zemědělství i potravinářský průmysl se tomu rád a ochotně přizpůsobuje. Důsledkem je obezita zejména západní populace a celkově nezdravý styl stravování.

DALŠÍ ČLÁNEK: